Tojásfestés

Először is el kell döntenünk, hogy megevésre vagy csak dísznek készítjük a tojásokat. Ha enni is ezekből a tojásokból szeretnénk, akkor főzzük meg őket (de ne főzzük a sonka mellett, mert nem fog majd rajta a festék).

Ha dísz lesz a tojásokból, akkor érdemesebb kifújni, így hosszabban eltartható.

Színezés:

A tojásokat színezhetjük ételfestékkel vagy természetes anyagokból készített oldatokkal. Ha a tojásokat el akarjuk fogyasztani, célszerű természetes színezékeket választani. Itt is igaz, hogy minél tovább hagyjuk a tojások a színező oldatban, annál mélyebb és tartósabb színt érünk el.

A természetes festékanyagokkal a tojásokat színezhetjük forró és hideg oldatban is. A forró hatása erősebb, de ha evésre készítjük a tojásokat, célszerűbb a hideg oldatot használni. A színezőoldathoz mindig adjunk egy kis citromlevet vagy ecetet.

Ha eldöntöttük, milyen színeket szeretnénk, az alábbiak szerint készíthetjük el a színezőlevet:

Rózsaszín: főzzünk csipkebogyóteát és hűtsük le

Vörösbarna: vöröshagyma héját főzzük fél-egy óráig, majd a szűrjük és hűtsük le

Lila: lilahagymával az előbbi módon

Bordó: céklalé

Kék: lehűlt vöröskáposzta lé

Sárga: halvány árnyalathoz narancshéjat főzzünk 20 percig, élénksárga színhez orbáncfű virágot használjunk

Zöld: spenótot, csalánt vagy nyírfalevelet főzzünk 30 percig, majd hűtsük le a levet.

A festett tojásokat szalonnabőrrel, vajjal vagy olajjal átitatott ronggyal töröljük aztán fényesre.

Tojásdíszítési technikák:

Szalvétázás: a tojásokat fessük világos alapszínre és hagyjuk teljesen megszáradni. Amíg a tojások száradnak, a szalvétából kivágjuk a nekünk tetsző mintákat és a szalvéta legfelső, nyomott rétegét elválasztjuk a többitől. Mikor a tojások megszáradtak, a szalvéta ragasztóval a minta helyére egy pici pöttyöt teszünk, majd ráhelyezzük a mintát. Majd a minta közepétől a szélek felé haladva enyhén ragasztós ecsettel (vagy akár az ujjunkkal) kisimítjuk a mintát.

Viaszos tojás: festés előtt rajzoljunk mintákat (vagy írjuk szavakat) a tojásokra viasszal és így tegyük a festékbe. Ahol a viasz a tojás héját takarja, ott nem fogja be a festék. Miután megszáradt, töröljük le (vagy olvasszuk le) a viaszt.

Zsírkrétával díszített tojás: rajzoljunk mintákat a főtt tojásra zsírkrétával. Több színt is használhatunk. Ugyanolyan elven működik, mint a viasz: ahol a zsírkrétával vonalat húztunk, ott nem fogja be a festék.

Foltos tojás: tegyünk a még forró tojásfestékbe 2 teáskanál étolajat. A festék nem ragad rá azokra a helyekre, ahol az olaj van, így egyedi mintázat képződik. Nagyon jó alapfestés lehet a további díszítéshez.

Leveles tojás: gyűjtsünk különböző leveleket és ezeket vízzel tapasszuk fel a tojásokra, majd a tojást szorosan burkoljuk be nejlonharisnyával. Így helyezzük őket a színezékbe, majd a megfelelő árnyalat elérése után öblítsük le. Száradás után csomagoljuk ki és fényesítsük.

Márványozott tojás: a tojásokra cérnával kötözzünk hagymahéjat úgy, hogy az egész felületet beborítsa. Az így bebugyolált tojásokat öntsük le forró vízzel, vagy tegyük hideg vízbe és forrástól 15 percig főzzük. Száradás után csomagoljuk ki.

Karcolt tojás:  fessük be a tojásokat mély színűre, majd egy tűvel karcoljunk rájuk mintákat. Ezt a módszert főtt tojáshoz  alkalmazzuk.

Hímes tojás: a színes tojásra vékony ecsettel fessünk különböző mintákat, majd lakkal rögzítsük.

Kőtojások: tegyük a tojást az üres tojástartós doboz tetejére. Vágjuk fel a szivacsot annyifelé, ahány színnel szeretnénk festeni. Mártsuk a szivacsot vízbe és csavarjuk ki annyira, hogy épp csak nyirkos legyen. Nyomjunk egy tálkába egy kis festékpöttyöt, dörgöljük bele a szivacsot, és puhán nyomkodjuk rá a festendő tojásra. A nagyobb lyukacsos szivacs nagyobb mintákat hagy, a kisebb kisebbeket. Többféle szivacsot is használhatunk. Ha megszáradt a tojás, akkor fordítsuk meg a tojástartóban, és a másik oldalát is fessük meg. Több színnel és több rétegben is dolgozhatunk. Ha eleve színes tojást szeretnénk díszíteni, akkor tegyük a tojásokat először festő lébe, majd száradás után mintázzuk a szivaccsal.

Fröcskölt tojások: papírtányérba sötétebb árnyalatú sűrű temperafestéket rakunk. Rövid szőrű kis kefét, vagy fogkefét belemártunk, s ujjunkat végighúzva rajta a világosra festett tojásokra fröcsköljük a festéket.

Ragasztásos technika: ecsettel vigyük fel a ragasztót a tojásra a mintának megfelelő helyekre, majd szórjunk rá mákot vagy ragasszunk rá papírdarabokat. Mák helyett színes gyöngyöket is használhatunk.

 

Vélemény, hozzászólás?