Halloween Cukorkás Tál

Halloween egyik legelterjedtebb szokása angolszász területeken a trick-or-treat, amikor a gyerekek ezzel a mondattal járnak házról házra, melynek jelentése trükköt vagy édességet. A háziak minden esetben választhatnak, de ha nem édességgel kedveskednek a gyerekeknek, bizony a pajkos vicceket nem kerülhetik el.

Épp ezért szinte mindenki egy nagy tál édességgel készül a gyerekek látogatásaira. Ehhez pedig először is szükség van egy cukorkás tálra. Az ünnep hangulatához illően most egy egyszerű pókhálós alkalmi tál elkészítését mutatjuk be.

Keressünk otthon egy számunkra megfelelő méretű tálat, amit sablonként használhatunk az új papírmasé tál elkészítéséhez.

Először is, fedjük le a tálat folpackkal, így majd könnyen eltávolítható lesz a kész új tálunk a sablonról.

Készítsünk elő papírcsíkokat a papírmaséhoz. Régi újságpapírból vágjunk kb. 2 cm széles, 10-15 cm hosszú csíkokat és tegyük félre.

Ezután elkészíthetjük az papírmasé ragasztót. Sok különböző megoldás létezik arra, hogy mivel ragaszthatjuk össze a papírmasét. Használhatunk tapétaragasztót, de a legolcsóbb és legegyszerűbb, ha tészta készítünk lisztből és vízből. Ugyanúgy, mint a só-liszt gyurmához, csak hígabb változatban. Érdemes melegíteni néhány deci vizet, majd lassan hozzákevereni a lisztet, így híg palacsinta tésztát kapunk. Ha meleg vizet használunk és állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet, az segít megelőzni csomósodást. Ráadásul dolgozni is kellemesebb meleg ragasztóval, mint hideggel!

Az újságpapír csíkokat egyesével megmártogatjuk a ragasztóban, és szépen befedjük vele a tálat. Ecset segítségével újra át is lehet kenni, valamint segít szépen kisimítani a csíkokat. Egyszerre csak egy rétegben ragasszuk fel az újságpapír csíkokat és tegyük félre egy 10-15 percre száradni a radiátor közelébe. Utána folytassuk, így sokkal jobban egybeáll majd a tál. A következő csíkokat ellentétes irányba simítsuk a tálra. Legyen minél több átfedés a csíkok között több irányba is. 5-6 réteg felragasztása után tedd félre a tálat teljesen megszáradni.

A ragasztót mikrohullámú sütőben újra felmelegíthetjük egy kicsit, így nem lesz hideg, ha újra dolgozni akarunk vele. Hűtőben néhány napig tárolni is tudjuk, ha esetleg több tárgyat is szeretnénk gyártani.

2 vagy 3 réteg papír után papírzsebkendőből vagy vékony csomagolópapírból készítsünk peremet a tálnak. Gyűrjük hosszú „kígyóvá”, mártsuk a ragasztóba, majd tekerjük körbe a tál pereménél.

Miután a tál peremén lévő papír is teljesen megszáradt, nagyon óvatosan eltávolítjuk a sablon tálunkat a papírmasé tálból. Ahhoz, hogy sima és erős pereme legyen a tálunknak, papírzsebkendőt ráhajtva ragasszuk körbe a tál peremét, és hagyjuk megszáradni.

Száradás után itt a festés ideje! Matt fekete festék spray-vel befestjük a tálat. Ez is több lépcsős művelet, hiszen, kívül is és belül is el kell végezni, közben pedig megint csak hagyjunk időt a száradásra. Legyünk türelmesek, mert ha már idáig eljutottunk, ne a festékszáradással rontsuk el a művünket.

Ha a teljes tálat lefestettük és megszáradt, akkor jöhet a díszítés, fehér festékkel a pókhálók. Ha a következő évben is szeretnénk használni a tálat, akkor azért arra ügyeljünk, hogy használat közben ne ázzon el!

Jó szórakozást Halloween estére!

Vélemény, hozzászólás?