Halloween

Halloween – Október 31.

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Azt hihetnénk, amerikai ünnepről van szó, és onnan terjedt el világszerte, pedig ősi kelta ünnep. A kereszténységet megelőzően Írország és Skócia lakói ünnepelték ezen a napon a kelta naptár utolsó napját és köszöntötték az újévet.

Egy ma is élő hiedelem szerint október legutolsó napján a legvékonyabb a határvonal élők és holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba.

Már a kelták is többféleképp védekeztek az ártó szellemek ellen, ezért otthonaikban eloltották a tüzet, így a hazalátogató szellemek a hideg és barátságtalan tűzhely láttán továbbálltak.

A kelta papok hegytetőkön, szent tölgyfák alatt gyülekeztek, itt tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be a szellemeknek. A tűz körüli táncuk jelezte a beköszöntő sötétség kezdetét. Reggel a papok szétosztották a tűz parazsát a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak otthonaikban. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Elterjedt szokás volt az is, hogy az emberek ezen az éjszakán félelmetes és rémisztő álarcot, jelmezt öltöttek magukra, szellemeknek és manóknak öltözve jártak házról házra, ijesztő külsejükkel, dallal és tánccal tartva távol a gonoszt az otthonoktól.

A szokás az 1800-as években Amerikában is megjelent a kivándorlók jóvoltából, és az ottani gyermekek azóta is minden évben izgatott várakozással várják október utolsó éjszakáját. Az otthonokat ilyenkor pókokkal, seprűkkel, boszorkányokkal, és az elmaradhatatlan töklámpásokkal ékesítik. Sötétedés után pedig ijesztő jelmezekbe öltözve riasztják el a szellemeket, kísérteteket otthonuk közeléből, illetve egy kis csemegéért, édességért cserébe a szomszédok háza tájáról is. Így van jelen a régi hagyomány még ma is.

A rejtélyesen vigyorgó, misztikusan pislákoló töklámpások Halloween elmaradhatatlan kellékei. Ez a szokás még azokból az időkből maradt fenn, mikor a kivájt sütőtököt, benne gyertyával a holtak lelkeinek felajánlott ételáldozatként tették ki házaik elé a kísértetektől, ártásoktól tartó emberek. Mára már csak díszítő szerepe maradt, ahogyan Halloween éjszakája is egyre inkább a gyermekek ünnepévé alakul.

Hazánkban is egyre divatosabb a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.

Vélemény, hozzászólás?