Szappankészítés házilag

Házilag régi vagy új szappanokból egyedi, nagyon szép szappanokat készíthetünk, ami akár ajándéknak is megállja a helyét. A technika könnyen elsajátítható, bár türelem kell hozzá és némi fantázia.

Szükségünk lesz:

glicerin szappantömbökre, vagy szappanforgácsra, apró darabokra vágott maradék kiszáradt szappanokra;

színezőanyagokra;

illatanyagokra (pl. illóolaj);

öntőformára;

díszítőanyagokra (pl. virágszirmok, apró figurák, kagylók, gyöngyök, csillámpor);

mikrózható vagy hőálló edényekre;

késre, reszelőre;

hurkapálcikára.

 

A szappan felolvasztása:

Mikrohullámú sütőben: Annyi mikrózható edényt készítsünk elő, amennyi színt szeretnénk használni. A legmegfelelőbbek a csőrös edények, mert ebből könnyebb a folyékony szappant beleönteni a formába anélkül, hogy a massza melléfolyna. A szappantömböket vágjuk kisebb darabokra az olvasztás előtt. Annál egyenletesebben forr majd fel, minél kisebb darabokra vágjuk, ezért ha van türelmünk, sajtreszelőn le is reszelhetjük a szappanokat. A szappan mennyiségétől és a mikró teljesítményétől függ az olvasztás időtartama (10 dkg szappan 600W teljesítmény mellett 30 másodperc alatt is felforr), így célszerű végig figyelni a folyamatot. Ha felforrt, vegyük ki, majd hurkapálcával megkeverve ellenőrizzük, teljes mértékben felolvadt-e.

Vízfürdőben: A szappantömböt úgy is felolvaszthatjuk, hogy a szappantömböt egy konzervdobozba vagy tűzálló edénybe tesszük, ezt az edényt pedig egy vízzel telt fazékba helyezzük, és a vizet felforraljuk.

Formába öntés:

Figyeljünk arra, hogy vízszintes helyzetben legyen az öntőforma, és hogy a forma öntés közben ne csúszhasson el. A kis öntőformákhoz kevés szappanmassza is elegendő, mégis tanácsos többet felolvasztani, mert a folyékony szappan nagyon gyorsan kihűl és megköt a kancsó oldalán, ezáltal kevesebb lesz az a mennyiség, amelyet a formába tölthetünk. A megdermedt masszát is újra felhasználhatjuk ugyan, de majd csak a következő olvasztás után.

Illatosítás, színezés, díszítés:

A felolvasztás után csepegtethetünk bele néhány csepp illóolajat és színezőanyagot, majd jól keverjük össze újra a masszát. Ha a szappanba figurát szeretnénk helyezni, öntsük tele a formát, majd óvatosan nyomjuk bele a figurát. Ha virágszirmokat szeretnénk beletenni, először csak félig töltsük fel a formát, tegyük bele a szirmokat, majd öntsük tele.

 

Hasznos tanácsok:

Olvasztáskor ne vagy csak egész kevés vizet öntsünk a szappanhoz, mert attól ragadni fog.

Öntőformának megteszi egy süteményes forma, tojástartó vagy a gyerekek homokozó játéka is, de apró szappanokat jégkockatartóban is készíthetünk.

Ha mélyhűtőbe rakjuk, még gyorsabb a dermedési folyamat.

Ha hagyományos formájú szappant készítünk, jó lehet a 2 decis, vagy akár a literes üdítős doboz.
Ne öntsük túl gyorsan a szappant, mert buborékos lehet, legyünk türelmesek! (bár érdekesen mutathat a buborékos szappan is)

A többszínű szappannál várjuk meg, amíg az alsó réteg megdermed, ezután öntsük csak rá a következő színt.

Ha csillámporral szeretnénk díszíteni, azt a még folyékony masszába kell szórni.
Illatanyagnak használhatunk pl. kókuszreszeléket, fűszereket vagy virágszirmokat is.

Sokféle apró fafigurát, virágokat, apró (könnyű) kavicsokat, kagylókat, csigákat is használhatunk díszítésként.

A régi szappandarabkákkal is dekorálhatunk, ekkor azonban érdemes átlátszó glicerinszappant használni.

Tehetünk a szappanokba egy-egy szárított narancs vagy citromkarikát is, nagyon jól mutat.

Ha sima szappant használunk, előfordulhat, hogy nem oldódik fel, így gyurmához hasonló állaga lesz, amiből golyókat vagy érdekes figurákat formázhatunk, díszíthetünk. Ebbe is keverhetünk narancs-, citromhéjat, vagy beleforgatjuk pl. kókuszreszelékbe is.

Van, aki olajat használ ahhoz, hogy könnyebb legyen a formából kiszedni a szappant. Ez azonban fehér szappan készítésnél főleg nem javasolt, mert foltot hagyhat.

Ha teszünk bele illóolajat, számítsunk rá, hogy nehezebb kiszedni a formából.

Ha folpackba csomagoljuk a szappant, ügyeljünk rá, hogy ne gyűrődjön meg, mert a kisebb szappanok esetén eltakarhatja a mintáinkat. Nagyobb szappannál tökéletes megoldás lehet.

 

Vélemény, hozzászólás?