Ragu-variációk

Amikor gyorsan kellene valami ebédet csinálni és nincs semmi konkrét ötletem, előszeretettel folyamodom a „csináljunk valami apróhúst” gondolathoz.

 

A receptekben egy összetevő a közös: vegyünk fejenként 10-15 dkg pulyka- vagy csirkemell/comb filét. Az összes többi hozzávaló nálam attól szokott függeni, hogy mit találok a hűtőben. Azt azért az elején jó eldönteni, hogy mondjuk egy savanykás, tejfölös ragut akarunk főzni vagy inkább valami paradicsomosat ennénk.

 

Serpenyőben olvasszunk margarint vagy forrósítsunk fel egy kis olajat és pirítsunk meg rajta egy fej apróra vágott hagymát. Tegyük rá a csíkokra vágott húst és sózzuk, borsozzuk. Ezután rakhatunk bele bármit: sonkát, gombát, csemege uborkát, zöldbabot, zöldborsót, kukoricát, stb. és ezek bármilyen kombinációját. A fehér húsoknak pikáns ízt ad, ha egy deci fehérborban pároljuk puhára, de a csemege uborka levéből is nyugodtan önthetünk a hús alá egy keveset. Fűszerek terén az összetevőktől függ, hogy mit adhatunk még hozzá: petrezselymet, mustárt, fokhagymát, kaprot, bazsalikomot, tárkonyt vagy ami szerintünk illik bele. Ezután lefedve pároljuk. Általában 15-20 perc alatt elkészül.

Amikor a hús már puha, egy pohár tejfölt vagy egy kis főzőtejszínt kevés liszttel sűrítsünk be és keverjük hozzá a húshoz. Vagy egy másik variáció: egy nagy paradicsomkonzervet keverjünk el benne és főzzük még 5 percig.

Köretként adhatunk hozzá tésztát, nokedlit, lapcsánkát, rizst vagy fantáziánk szerint bármit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük