Családi ötletbörze

Egy háziasszonynak, aki mindennap főz, sokszor az a legnehezebb napi feladata, hogy kitalálja, mi kerüljön az asztalra. Ha már az ötlet megvan, sokszor villámgyorsan elkészíthető az ebéd vagy vacsora.

Ahhoz, hogy ezt a feladatot megkönnyítsük, vonjuk be az egész családot a heti menü tervezésébe. Ráadásul ha egész hétre előre megtervezzük a főznivalókat, mind a bevásárlás során, mind néhány főzési fázison sokat spórolhatunk (időt és energiát egyaránt). Például ha egyszerre vesszük meg a fasírozotthoz és a spagettiszószhoz kellő darált húst, nem kétszer lesz egy kicsit több (mert az minden hentesnél mindig kicsit több…), mint amennyi nekünk kell. Ugyanígy mondjuk ha gulyáslevest tervezünk, akkor az abba való hússal együtt meg lehet főzni a következő napi főzelékre feltétnek való pörköltet is. Érdemes tehát logikusan átgondolni a különböző lépéseket.

Az ötletek összegyűjtését többféleképpen is csinálhatjuk. Válasszuk ki mondjuk a szokásos nagybevásárlás előtti egyik közös étkezést és ekkor a család minden tagja mondjon egy vagy két ételt. Ezeket írjuk fel és osszuk el a következő hétre. Az első ilyen alkalommal egy külön lapra írjuk fel mindenki kedvencét, így ha valaki passzol, ebből válasszunk egyet. Azonban beszéljük meg, hogy csak 4 vagy 6 hetente lehet egyet passzolni!

Csinálhatunk az ötletelésből olyan játékot is, hogy papírcetlikre ír mindenki néhány ételt, ezeket összehajtogatjuk és kalapba dobjuk. Innen sorsolhatunk minden naphoz egy főznivalót.

Szintén egy lehetőség, hogy kitűzünk valahova egy lapot, és erre mindenki felírhatja az éppen eszébe jutó ételeket. Mielőtt bevásárolni indulunk, erről a lapról válogatva tervezhetjük meg a heti étrendet.

Rögzíthetünk azonban olyan alapelveket is, hogy például minden héten lesz egy főzelék, egy tészta-féle, stb. Ilyenkor csak a többi napra kell ötleteket gyűjteni, illetve azt eldönteni, hogy milyen főzelék vagy tészta legyen a heti menüben.

Vélemény, hozzászólás?