Az elfelejtett puliszka

Ez az étel régi hagyományokra tekint vissza.

Régen a puliszkát a szegények ételeként emlegették, de ma is helyet kaphat az asztalon akár köretként egy jó vadhús, lecsó, pörkölt vagy tokány mellé, akár főételként különböző módon elkészítve.

A jó puliszka titka, a hozzávalók pontos mennyiségétől függ. Én, aki sose mérek semmit a főzésnél, – persze a sütemények esetében más a helyzet – ezt mindig kimérem.

Hozzávalók:

  • 1 liter víz,
  • 1 csapott ek.só,
  • 35 dkg kukoricaliszt (fele lehet kukoricaliszt, fele kukoricadara).

A hideg vízbe csomómentesen elkeverjük a lisztet majd a tűzhelyen 3-4 percig folytonosan kevergetve teljes lángon (nekem gáztűzhelyem van, ezért írom így) főzzük. Levesszük a tűzről, és tovább keverjük, míg megdermed és sűrű lesz.

Olajos kanállal kiszaggatom és köretként már tálalható is.

Önálló fogásként egy-két ötlet:

1.) Miután kiszaggattam a puliszkát, zsírban pirított hagymába forgatom, és tejföllel meglocsolom. Tetejére lehet juhtúrót, sajtot, pirított szalonnát tenni. Bőséges és nagyon laktató egytálétel.

2.) Zsírban pirított hagymába forgatva, majd hőálló tálba savanyú káposztával lerakva és tejföllel meglocsolva sütőben kell átsütni, míg a teteje piros nem lesz. Én a savanyú káposztát előtte kinyomkodom és egy kevés olajon megdinsztelem, hogy puhább legyen, mielőtt a puliszka közé teszem. Kapható üzletekben dobozos savanyú káposzta, azt nem kell előpirítani, mivel elég puha.

3.) Kerülhet a puliszka közé túró, juhtúró, akár pirított zöldség és a  tetejére sajt. Kombinálhatjuk is a hozzávalókat vagy a pirított hagyma el is maradhat, hisz nem mindenki szereti.

Minden csak fantázia kérdése, no meg, hogy mi van otthon a hűtőben.

Nyugodtan észben tarthatjuk ezt a receptet a sietős napokra, mert nem csak könnyen, hanem ráadásul nagyon hamar elkészül! Jó étvágyat hozzá!

– M

Vélemény, hozzászólás?