A sokszínű pörkölt

A pörkölt az egyik legegyszerűbben elkészíthető magyaros ételünk. Azonban nem csak főételnek isteni finom, hanem rengeteg más étel alapanyaga is lehet.

Ha egyszer nekifogunk főzni, bátran csináljunk két-háromszoros adagot, ugyanannyi energia kell hozzá és a mélyhűtőben nagyon jól eláll.

Már attól egészen más ízt kaphat a pörkölt, ha nem egyszerűen galuskával vagy tésztával esszük. Bátran lehet hozzá köretnek főtt vagy sült krumplit, lapcsánkát, de akár juhtúrós sztrapacskát is tálalni.

A kész pörköltet megbolondíthatjuk zöldségekkel is: egy konzerv zöldbabbal összekeverve szintén egészen új ízt kapunk.

Ha hosszú lére engedjük, teszünk bele vegyes mirelit zöldséget, majd laza tejfölös habarással bekeverjük, finom zöldséges tokányt kapunk.

Ha még ezek után is marad belőle mondjuk egy négyfős családban 2 adag, nézzük, mit kezdhetünk vele:

Csinálhatunk gulyáslevest: készítsünk egy új pörköltalapot vöröshagymából, azt öntsük fel vízzel és tegyük bele a zöldségeket: répát, gyökeret, karalábét, zellert, krumplit. Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük bele a maradék pörköltet és főzzük együtt 10 percig.

Felhasználhatjuk spagetti-szósz alapanyagának is: villával vagy turmixban összetörjük, egy paradicsompürével, csipetnyi oregánóval, bazsalikommal, esetleg egy kis ketchuppal összefőzzük. Reszelt sajttal tálaljuk.

Sosem gondoltam volna, hogy a palacsintát hortobágyi módra is ilyen egyszerű elkészíteni: a megmaradt pörköltbe egy paradicsomot és egy paprikát belefőzünk vagy összekeverjük a maradék lecsóval (esetleg üveges lecsóval) és a leve nélkül ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. A levét tejföllel elkeverjük és a ledarált masszához annyit adunk belőle, hogy jól kenhető legyen. A palacsintatésztából vastagabb palacsintákat sütünk, majd a negyedére kenjük a masszát úgy, hogy utána háromszögre tudjuk hajtogatni. Már így is nagyon finom, de ha akarjuk, az összehajtogatott palacsintákat sütőedénybe tehetjük, meglocsoljuk a maradék tejfölös lével és 10-15 percre a sütőbe rakhatjuk. Tálaláskor locsoljuk meg még tejföllel.

A rizseshúst is nagyon könnyű elkészíteni: a megmosott rizst olajon megfuttatjuk, majd víz helyett a pörkölt levével engedjük fel és ebben főzzük meg. Ha nem elég a lé, tegyünk még hozzá vizet, esetleg egy kis pirospaprikát. Amikor a rizs puha, keverjük össze a hússal.

A székelykáposzta alapanyagaként is felhasználhatjuk a maradék pörköltet. Készítsünk egy pörköltalapot, tegyük rá az összevágott savanyú káposztát és főzzük puhára. Mikor már majdnem kész, tegyük bele a húst és együtt főzzük még pár percig.

Ha pedig nincs kedvünk tovább főzőcskézni vagy vacsorára szeretnénk elhasználni a pörköltmaradékot, készítsünk belőle szendvicskrémet: 5-6 kanál pörkölthöz (szaftjával együtt) adjunk 5 dkg vajat, 5dkg reszelt sajtot, 1 dl tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és mustárt, esetleg 1 teáskanál ketchupöt vagy 1 evőkanál gulyáskrémet. Keverjük alaposan össze és kenjük kenyérre. Hidegen is kiváló, de sajttal megszórva meleg szendvicsnek is megsüthetjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük