Gondolatok az energiatakarékos világításról

Nem hiszem, hogy a takarékoskodás fontosságát bárkinek hangsúlyozni kellene. Szóljanak ezek a sorok az energiamegtakarítás egy kicsi, de nem elhanyagolható szeletéről, a lakásunk világításáról.

Első lépésként a világítás erősségét kell a „szükséges és elégséges” elvén meghatározni. Egy könyv olvasásához éppen elég az állólámpa fénye, felesleges az ötágú csillárt felkapcsolni.

Ezután következnek a szóba jöhető fényforrások, kezdjük mindjárt a hagyományos izzókkal. Amelyik még beszerezhető (max. 60W) az olcsó, élettartama alatt nem veszít sokat a fényerejéből viszont sokat fogyaszt. Ellene szól még, hogy az izzólámpák élettartama az utóbbi időben kissé megrövidült. Rosszra gondol aki valamilyen gyártói-kereskedelmi huncutságra gyanakszik… Minden esetre a kamrák, WC-k, fürdőszobák világítására még mindig viszonylag gazdaságosan használhatók.

 

Kiváló alternatívát kínálnak a halogén izzók, amelyeket ma már a klasszikus „villanykörte” formában is beszerezhetünk és azonos fényerő eléréséhez kb. 50 %-os teljesítmény is elegendő. A hagyományos izzók 50-100 forint körüli árához képest hozzávetőleg három-négyszeres beruházást a gyártók által vállalt élettartam és a felezett áramfogyasztás figyelembe vételével vállalhatjuk. A halogén izzókat a gyakori fel-lekapcsolás sem károsítja.

Napjainkban minden fórum az energiatakarékos izzókat – amelyek gyakorlatilag kompakt fénycsövek – tartja a legjobb megoldásnak. Személyes tapasztalatom szerint ez nem minden esetben állja meg a helyét. Túlzásba is vihetjük a spórolást a vásárlásnál. A névtelen, olcsó fényforrások ebben a kategóriában szinte soha nem hozzák be az árukat. A feltüntetett értékeket – teljesítmény, fényerő – gyakran az első bekapcsoláskor sem hozzák. Az ígért élettartamukat talán tudják teljesíteni, ha egyszer felkapcsoljuk és úgy marad 5-10 000 órán át. A valós megtakarítás érdekében tehát már a vásárláskor kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. A márkás fényforrásoktól sokkal inkább elvárhatjuk a dobozukra vésett paraméterek teljesítését.

Megfontolandó az is, hogy melyik helyiségben érdemes fénycsöves „izzókat” használni. Csak ott, ahol rendszeresen hosszabb ideig tartózkodunk, mint például a nappali, a konyha. A fürdőszoba, a kamra vagy a WC világítására nem javaslom ezt a megoldást. A gyakori ki- és bekapcsolás az energiatakarékos fényforrások élettartamát jelentősen csökkenti. Ugyanezért nem igazán alkalmazhatók mozgásérzékelős lámpákba sem. Ezekre a helyekre halogén izzókat csavarjunk be vagy a hagyományosakat – amíg lehet kapni. Valós megtakarítást érhetünk el energiatakarékos lámpáinkkal például a nappaliban, főleg ha egész este világítunk.

 

Említést érdemel még az egyes tevékenységekhez szükséges helyi megvilágítás. Az olvasás, a mosogatás vagy a szeletelés félhomályban ön- és közveszélyes lehet. Itt alkalmazható a legújabb megoldás, a LED-es világítótestek. A fogyasztásuk elenyésző, az élettartamuk többszöröse a fentebb említett lehetőségeknek.

 

Ha biztosra akarunk menni, a minőségre itt is érdemes kicsit többet áldozni. Számtalan formában elérhető és annyit kapcsolgatja az ember, amennyit akarja, viszont egyelőre drágák. Bízom benne, hogy rövid időn belül az áruk is versenyképes lesz.

 

Remélem sikerült rávilágítanom az alapvető szempontokra, hogyan válasszunk fényforrást és hogyan ne takarékoskodjunk a saját kárunkra.

-d-

Vélemény, hozzászólás?