Varázsoljuk újjá a bútorainkat!

Telnek, múlnak a hónapok, évek és bizony bútorainkon is látszik a változást, Eljön az az idő, amikor már nem feltétlenül díszei a szobának. Ilyenkor jönnek jól nagymamáink bevált fogásai. Íme egy kis gyűjtemény bútoraink felületeinek megújításához:

Fa felületek

A furnérozott vagy fa felületeket felcsiszolhatod, átfestheted, akár páccal, akár festékkel. Így akár teljesen új színben is ragyoghat a bútor. A kezeletlen felületeket teljesen portalanítani kell, de időnként kevés a portörlés, puha kefe segítségével a résekből is ki tudjuk söpörni a port. Az esetleges foltokat dörzspapírral lehet eltávolítani. A kezeletlen fát érdemes legalább 2 évente lenolajjal átkenni. Kültéri bútorok esetében ezt évente is megtehetjük, hogy ne száradjon ki, ne repedezzen meg.

Fém felületek

A port puha ronggyal, a sarkokból kis ecsettel tudjuk kisöpörni. A felület felfrissítésére tökéletes a szappanos vagy mosogatószeres víz. Sárgaréz bútorok, kiegészítők esetén azonban szalmiákszeszes vizet használjunk. Tisztítás után a fém felületeket mindig töröljük szárazra, így nem maradnak foltosak. Krómozott felületeknél kerüljük az erős tisztítószereket, és a durvább tapintású rongyokat, keféket, nehogy megmarják, megkarcolják a felületet és bemattuljon annak fénye.

Rattan felületek

Legegyszerűbb, ha kültéren végezzük a tisztításukat egy kefe és némi szappanos víz segítségével. Kicsit hosszadalmas munka, de gyönyörűen visszanyeri eredeti színét a bútor, mikor a sok port sikerül kitisztítani belőle. Tisztítás után slaggal a legegyszerűbb lezuhanyozni, így minden mosószert el tudunk távolítani. A gyorsabb száradás érdekében egy kicsit megkocogtathatjuk lábát a földön. Teljes száradás után dörzsöld át citrommal és olívaolajjal vagy lenolajjal, így megint régi fényében fog tündökölni.

Kárpitozott felületek

Folttisztítás előtt mindig porszívózd ki a bútort. Így a felületén lévő port már nem fogod belemasszírozni. A halványabb foltokat langyos mosószeres vízzel vagy folttisztítóval könnyen ki lehet szedni. Az erősebb, sötétebb foltokhoz használj szőnyegtisztító gépet. Kárpitok között nagyon sokféle van, mindig egy kis eldugott helyen kezdd el a tisztítást, így ellenőrizve az anyag színtartósságát.


Bőr felületek

Natúr és festett bőr, valamint műbőr tisztítására a legegyszerűbb megoldás a szappanos víz. A bőr felületeket azonban érdemes évente 1-2x bőrápolóval átkenni, hogy a bőr megőrizze rugalmasságát, és ne száradjon ki, ne repedezzen meg. Hasított bőr felületekről radírral el lehet távolítani a foltokat.

És ha a fenti megoldások nem segítenek a bútoraidon, még mindig átfestheted, áttapétázhatod őket. A kanapéra, ágyra tehetsz új ágytakarót, vagy áthúzathatod.

Vélemény, hozzászólás?