Vízkő ellen

Hazánkban a legtöbb helyen kemény a víz, akik szerencsésebbnek mondhatják magukat, azok is többnyire félkemény vizet kapnak a hálózaton keresztül. Emiatt minden háztartásban előbb-utóbb sarkalatos kérdés lesz, mit tegyünk a vízkővel?

A csúnya foltok a fürdőszobában, konyhában nem csak esztétikailag kellemetlenek, hanem a baktériumok is szeretnek itt megtelepedni. A vízkő ezenkívül tönkre teheti a háztartási gépeinket is, a vízforralótól kezdve a mosógépig mindent. Mit tehetünk hát ellene?

Érdemes a fürdőszobában hetente, kéthetente a vízkövet is eltávolítani. Ehhez használhatunk üzletekben kapható vízkőoldót, vagy egy kis ecetet. Az ecetet öntsük a felületre és hagyjuk hatni, ugyanúgy fog pezsegni, mint bármely más vízkőoldó. Pár perc után öblítsük le. Ha valaki minden nap, vagy minden másnap áttörli a csapot, használhat üvegtisztítót is. Ettől szép fénye lesz a csaptelepnek.

A kemény víz mosás közben is problémát okozhat. Méghozzá nem csak a mosógépben, hanem a ruhák is megkeményednek tőle. Adjunk a mosáshoz kb. 1 dl ecetet és nem csak a gépünket óvjuk, hanem ruháinkat is fertőtlenítjük, valamint puhábbak lesznek és a színük is élénkebb. Nem kell aggódni, nem marad meg az ecet szaga.

Mosógépünk életének meghosszabbítása érdekében rendszeresen, 1-2 havonta végezzünk tisztító mosást. Kb. fél liter ecettel 90 fokon mossuk át a gépet. Ha így teszünk, és tiszta a mosógép, nyáron a melegvíz szolgáltatás leállítása idején, használhatjuk a mosógépet vízmelegítésre is.

A bojler vízkőmentesítéséhez kérd szakember segítségét. Ugyan ezért fizetni kell, de jobb ha csak szakember nyúl a készülék belsejébe, és mindez olcsóbb, mint néhány évente új bojlert venni.

Vízforraló, kávéfőző karbantartásához havonta, vagy igény szerint főzd át ecetes vízzel a készüléket. Utána néhányszor főzd át üresen is, hogy az ecet szaga is elmenjen.

Vélemény, hozzászólás?