Vegyszerek nélkül

 

Aludt tej, író: Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej vagy az író. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell utána a felületet törölni.

Babaolaj: A kádat nem szükséges hetente súrolni, elég, ha időközönként beolajozzuk: egy teáskanálnyi babaolajjal átitatott ronggyal töröljük át a felületet, majd a felesleget egy száraz ronggyal eltávolítjuk. A babaolajtól ráadásul a vízcseppek is kevésbé tapadnak meg a kádon.

Citrom: A márványról könnyen eltávolíthatók a szennyeződések egy fél citrommal: sóba mártva dörzsöljük át vele foltot. A csapoknak, megfakult krómtárgyaknak, tompa fényű lábasoknak és serpenyőknek is visszaadja az eredeti fényüket, ha citromhéjjal átsúroljuk, majd puha ronggyal átfényezzük őket. Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást citromlé és bórax keverékével. Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.

 

Ecet: Használható ablaktisztítóként, vízkőoldóként, lefolyótisztítóként, lemoshatjuk vele a penészt a fürdőszobában és megszabadíthatjuk vele a hűtőt a kellemetlen szagoktól.

 

 

Hagyma: Ha az erősen szennyezett ablaküveget pucolás előtt átdörzsöljük egy félbevágott hagymával, könnyebb lesz eltávolítani a foltokat. A hagyma a rozsda ellen is kiváló, csak dörzsöljük át vele az oxidálódott felületet.

 

 

Hamu: A bútorokon lévő foltok eltávolításához hamuból, szódabikarbónából és sóból egy csepp víz hozzáadásával keverjünk krémet, majd ezzel alaposan dörzsöljük át a bútoron maradt vízfoltot. Ezután bútorfénnyel töröljük át, hogy illatos és csillogó legyen.

 

Hintőpor: A fapadló nyikorogása ellen a recsegő deszkák közé szórjunk hintőport. Használhatjuk makacs foltok ellen is: friss vérfolt esetén egy keveset vízzel elkeverve kenjük a foltra, majd, ha megszáradt, keféljük át az anyagot.

 

Kávézacc: A kávézaccal nemcsak az eldugult lefolyót tisztíthatjuk meg, de kiváló zsíroldó tulajdonságának köszönhetően a sütő és a tűzhely körül is jó szolgálatot tehet. Finom szemcséinek köszönhetően hatékonyan, de karcolás nélkül tisztítja meg a felületeket. A mosdókagylóból is eltünteti a vízkövet és a zsírfoltokat.

 

Krumplihéj: Forrázzunk le egy marék krumplihéjat egy liter vízzel és ezzel mossuk le az ablakot. Utána újságpapírral töröljük szárazra.

 

Kukoricakeményítő: A szőnyegre vagy kárpitra fröccsent zsírfolt ellen kiváló a kukoricakeményítő. Szórjuk a foltra, várjunk hat-nyolc órát, amíg a por magába szívja a nedvességet, majd porszívózzuk ki. Segíthet a falra vagy tapétára csöppent zsírfoltok eltüntetésében is.

 

Lenolaj: Természetes bútorfényként használható a két rész lenolaj és egy rész ecet keveréke. Nem csak a fát, de a bőrgarnitúrát is széppé és hosszú életűvé varázsolhatjuk vele.

 

Só: A sportcipők és a vászoncipők idővel igen kellemetlen szagúak lehetnek, különösen, ha nyáron zokni nélkül hordjuk. Ez ellen tehetünk, ha időnként egy kis sót szórunk bele: eltünteti a szagot és felszívja a nedvességet. A só emellett kitűnő súrolószer, és a foltok ellen is hatékony fegyver.

Nincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartjuk az egy csészényi sót, ugyanannyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.

Hetenként egyszer mossuk ki a fogmosó poharat konyhasó melegvizes oldatával, így nem képződik rajta fehér lerakódás.

Sütőpor: A sütőpor a konyhai tisztítószerek egyik nagyágyúja: nem csak ruhafehérítésre, de penészirtásra, vízkőpucolásra és szagtalanításra is használható, de még a sütőre vagy a főzőlapra égett zsíros szennyeződéseket is eltávolítja. Ha még erősebbé akarjuk tenni, keverjük ecettel.

Ha a ruhák lettek penészesek, mert túl sokat álltak nedves helyen, egyszerűen vizezzük be a foltokat, majd dörzsöljük át sütőporba mártott, nedves szivaccsal, ezután mossuk ki a ruhát.

Azokban a helyiségekben, ahol gyakran előfordul a penész, tegyünk egy tálba néhány adagot. A por magába szívja a levegőben lévő nedvességet, ezáltal nem ad lehetőséget a penészgombáknak az elszaporodásra.

Ha a mosógépben jelent meg a penész, akkor is használhatjuk a sütőport, ami ráadásul a sok mosástól elszürkült ruhákat is fehéríti. Ehhez feleannyi mosóport tegyünk a gépbe, a hiányzó mennyiséget pedig sütőporral pótoljuk. A mosási program alatt a ruhák is fehérednek és a mosógép belsejében lévő szennyeződések is eltűnnek.

A kellemetlen szagok ellen is bevethető a sütőpor: egy kis adagot tálkában tartsunk a hűtőben, hetente cserélve. A mikrohullámú sütő szaga ellen egy pohár vízben oldjunk fel két kis zacskó sütőport és melegítsük benne forráspontig. A keletkező pára elpusztítja a szagokat okozó baktériumokat. Ezután enyhe mosogatószeres vízzel töröljük át a mikró belsejét.

A sütőport vízkőoldóként és súrolószerként is használhatjuk, ha kevés ecettel összekeverjük. Kenjük a pasztát a homályos csempefelületekre vagy a kádra és hagyjuk hatni egy órán át. Utána töröljük le, majd öblítsük le tiszta vízzel a csempét. Ecetbe mártott szivacsra szórva a sütőpor a fugák fehérítésére is kiváló.

A tűzhely vagy a sütő tisztításához egy nedves szivacsra öntsünk egy kis tasak port, majd súroljuk át a felületet. A por hatékonyan elbánik a zsíros szennyeződésekkel is, miközben óvja a felületet, nem hagy karcolásokat.

Szódabikarbóna: Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi háztartási szódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.

A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel vagy citromlével.

Vaj: A rozsdafoltok eltávolításához keverjünk el egy darab vajat körülbelül ugyanakkora mennyiségű sóval, dörzsöljük be vele a rozsdát, majd 10 perc elteltével töröljük le egy szivaccsal.

 

Vélemény, hozzászólás?