Padlóápolás

Legyen svédpadló, hagyományos vagy laminált parketta, a lényeg, hogy ne mossuk bő vízzel a fafelületet. Kerüljük az ammóniatartalmú vagy szemcsés súrolószereket, csak semleges ápolót használjunk.

A masszív koszt benzinnel vagy terpentinnel míg a cipősarkak hagyta csíkokat radírral vagy szódabikarbónás vízzel távolíthatjuk el a parkettáról.

A kopott laminált padlót két csésze víz, két csésze ecet, fél kanál citromlé és pár csepp folyékony szappan oldatával frissíthetjük fel. A kezeletlen, matt padlóknak olajokkal és viaszos ápolókkal adhatunk új fényt. A nyers lenmagolaj kiválóan tisztítja a lakkozatlan fapadlót, az olívaolaj-citromlé kombináció pedig gyógyírként hat a kiszáradt parkettára.

Kezelés előtt mindig portalanítsuk a padlót, majd puha ronggyal masszírozzuk bele az olajat a parketta réseibe, míg teljesen fel nem szívódik. Ne hagyjunk felesleget a felületen, mert az ragacsos réteget képezhet a parkettán.

 

A kőpadlók leghatásosabb tisztítószere az egyszerű szappanos víz. Erősen szennyezett konyhapadlónál szappan helyett használjunk zsíroldó mosogatószert vagy ecetet. Ha még ez sem elég, finoman dörzsöljük át a kőpadlót trisóval, majd töröljük át az egészet denaturált szeszbe áztatott ruhával.

 

 

A PVC-t mindig langyos vízzel mossuk fel, mert a linóleum a hidegtől megrepedezik, a forrótól pedig elveszíti a fényét. Fényezéshez használjunk fele ecet-fele olaj oldatot.

A linóleum mintázatában megtapadt kosz ellen folyékony súrolókrémet hasznjunk, a zöldes, penészes foltokat terpentines vízzel, míg a sötét pecséteket benzines átdörzsöléssel tüntethetjük el. Ne használjunk túl lúgos vagy savas vegyszereket – hypót vagy vízkőoldót -, mert ezek károsítják a PVC védőbevonatát.

A linóleumok gyári csillogását méhviasszal vagy egyéb kenőbalzsammal is visszaadhatjuk. Ehhez az egy rész lenolaj, negyed rész olvasztott méhviasz és pár csepp citrom keverékéből készült házi padlófényt puha ronggyal, vékony rétegben kenjünk fel, majd száradás után mozdulatokkal polírozzuk át a felületet.

 

Vélemény, hozzászólás?