Kárpittisztítás

Ha vörösbor került a kárpitra, dörzsöljük be a foltot ásványvízzel, majd sóval. Száradás után semmi nem látszik majd belőle.

 

A citromlé a teafoltokat is eltünteti, ráadásul még az illata is kellemes.

Zsír és csokoládé okozta foltok ellen a szódabikarbóna a legjobb módszer: nedvesítsük be, szórjunk rá egy kevés szódabikarbónát, alaposan dörzsöljük át, majd porszívózzuk ki a kárpitot.

A kávé vagy tintafolt ellen tejet használjunk, átdörzsölés után vizes szivaccsal töröljük át alaposan a kárpitot, nehogy a tej belebüdösödjön.

 

A bőrből készült ülőgarnitúrát újra fényessé varázsolhatjuk ecet és lenolaj keverékével: egy rész ecet és egy rész lenolaj keverékét majdnem forráspontig felmelegítünk. Miután kihűlt, a keverékből egy keveset puha rongyra öntve dörzsöljük át a kanapét.

A textil kanapé anyaga visszanyeri régi színét, ha sós vízzel áttörölgetjük.

A kárpit egy kevés szalmiákszesszel is visszanyeri eredeti fényét: egy liter vízben tegyünk egy kanál szalmiákszeszt, majd az így kapott keverékbe mártsunk bele egy rongyot. Alaposan csavard ki, és határozott, de gyors mozdulatokkal töröljük át a felületet.

Ha dohányzunk vagy háziállatot tartunk, hamar átveheti a kanapé a nem kívánt szagokat. Tehetünk ellene, ha szódabikarbónával beszórjuk a kárpitot, rajtahagyjuk egy-két órán át, hogy magába szívja a szagokat, majd alaposan kiporszívózzuk a bútort. Használhatunk ecetet is: itassunk át vele egy puha ruhát, majd simítsuk át vele gyorsan a kárpit érintett részeit. A kanapé felfrissül, az ecet szaga pedig hamar elillan.

Kevésbé veszi át a szagokat a kanapé, ha rendszeresen illatosítunk. Ehhez használhatunk illóolajakat vagy aromamécseseket, de egy tál ecet is megteszi. Ha rágyújt valaki a lakásban, helyezzünk el egy tálba ecetet az adott helyiségben, mivel az ecet semlegesíti a dohányszagot.

 

Vélemény, hozzászólás?