Fogkrém

Mi mindenre használhatjuk?

1. Képek rögzítése a falon

Tinédzserként minden példaképünket ki akarjuk tenni a falra, magunk akarjuk csinosítani szobánkat. Aztán telnek az évek, és a gyerekeink rajzai kerülnek a falakra. Most már értjük, miért aggódtak szüleink a sok ragasztó okozta folt, és a rajzszögek okozta lyukak miatt. De itt van a fogkrém, amit már régen is használtunk. A papír hátulján a sarkokra nyomjunk egy kis fogkrémet, majd nyomjuk a falhoz. Garantáltan odaragad, és ha elkészülnek a legújabb alkotások, új kedvencek veszik át a régiek helyét, nyom nélkül el tudjuk távolítani a régi képeket. Egy nedves rongy segítségével a fogkrémnek csak hűlt helye marad.

 

 

2. Csípések enyhítésére

Ahogyan napégésre a tejföl, ugyanúgy méhcsípésre azonnal jó a fogkrém. Kenjünk egy keveset a csípésre és a fogkrémben lévő lúgok hamarosan semlegesítik a méh mérgében lévő savakat, így enyhítve a fájdalmat. Ráadásul, miután a fogkrém megszáradt a bőrön, légmentesen elzárja a csípést a nedvességtől, és így a gyógyulást is meggyorsítja.

3. Hajfestés után nélkülözhetetlen

Otthoni hajfestés során előfordul, hogy nem csak a hajunk lett szép színű, hanem a homlokunk, fülünk és tarkónk is. A festéknyomokat könnyen el tudjuk távolítani egy kis fogkrém segítségével. Dörzsöljük át finoman, majd langyos vízzel öblítsük le.

4. Üvegasztal karcolásaira

Sokaknak van otthon üvegasztala, aminek minden elővigyázatosság ellenére is használat közben megkarcolódhat a teteje. Az ilyen apró karcolások orvoslására is remekül alkalmazható a fogkrém. Borsónyi fogkrémmel dörzsöljük át a karcolást, hagyjuk megszáradni, majd puha ronggyal töröljük le.  A dörzsölés hatására a krémben lévő kalcium-foszfát részecskék ismét visszaadják az üvegfelületnek a tökéletes ragyogást. CD-nk karcmentessé varázsolására is remekül használható.

 

 

5. Ékszer tisztítása

Ezüst ékszereink hamar befeketedhetnek, oxidálódnak. Ezen is könnyen segíthetünk egy kis fogkrémmel. Vegyük a tenyerünkbe az ékszert és némi fogkrémmel meg egy régi fogkefével pillanatok alatt visszavarázsolhatjuk eredeti fényét.

 

 

 

6. Fehér bőrtáska, műbőr táska tisztítása

A fehér táskánkon már megint lett egy folt. Tinta, vagy magunk sem tudjuk milyen maszat. Ennek nem biztos, hogy örülünk. Kedvenc táskánk gyorsan visszakapja fehér színét, ha egy kis fogkrémmel és egy puha fogkefével átdörzsöljük, majd nedves ronggyal letöröljük. A fogkrémben lévő nátrium-karbonát segítségével a fehér táska ismét a kedvencünk lehet!

7. Mindig kéznél lévő autóillatosító

Egy darab konyhai papírtörlő közepére nyomjunk ki egy jó adag fogkrémet. Görgessük fel, akár egy palacsintát, és csúsztassuk be az egyik ülés alá. Minden alkalommal, ha fűteni kezdünk a kocsiban, a meleg hatására a szódabikarbóna, igazi légfrissítőként, kellemes mentolszagot áraszt majd magából.

8. Nincs többé párás úszószemüveg, fürdőszobai tükör

A gyerekek panaszkodnak, hogy nem láttak semmit a víz alatt, mert bepárásodott a szemüvegük? Apa meg azért panaszkodik, mert nem látja, mit csinál borotválkozás közben? Elő hát megint a fogkrémmel! Kenjük be belülről az úszószemüveget a pasztával, majd meleg vízzel öblítsük ki. A következő vízbe merüléskor a fluorid megakadályozza majd a bepárásodást, és a csemete boldogan lubickolhat a vízben. Kenjük át a tükröt is fogkrémmel, nedves ronggyal mossuk le, majd töröljük szárazra. Néhány hétre meg van oldva a probléma.

9. Viszlát, fűfolt!

A gyerekek ruhái többször, de a felnőttek ruháin is előfordulnak a fűfoltok egy-egy kirándulás után. Mielőtt betennénk a mosógépbe a fűfoltos farmert, gondosan dörzsöljük át az anyagot egy adag fehér fogkrémmel. A nátrium-lauril-szulfát oldja a fű színét adó klorofillt, így könnyebben kijön majd a nadrág térdéből a folt a mosás során.

Vélemény, hozzászólás?