Takarítás

Akár nagytakarításra készülünk, akár csak a heti szokásos takarításra, mindig a rendrakással kezdjük. Nagytakarítás előtt gyűjtsük össze a feleslegessé vált holmikat, készítsük össze a lomtalanításkor kidobható dolgokat. Azokat a ruhákat, amik legalább fél éve nem voltak rajtunk, adjuk át a helyi családsegítő központnak vagy valamelyik segélyszervezetnek. Nekünk már úgysem lesz rá szükségünk. Kerüljön dobozokba, kosarakba vagy a megfelelő fiókba, ami hetek óta hever a szekrény nyitott polcán, rakjunk rendet a kamrában, a garázsban, a pincében.

A rendrakást mindig belül kezdjük: szekrényekben, hűtőben, kamrában. Nézzük át a kamrát, ami lejárt, megromlott, dobjuk ki. A fürdőszobában érdemes szelektálni a tisztálkodó és mosószeres flakonok közt. Ami üres, vagy lejárt, vagy nem vált be, dobjuk ki, csak a helyet foglalja és a port fogja. Ha már a szekrényekben belül rend és tisztaság van, nincs felesleges holmi, lom és kosz a lakásban, akkor kezdhetjük a takarítást.

Figyeljünk a sorrendre: takarítás közben felülről lefelé, és belülről kifelé haladjunk.

Kezdjük a pókhálózással, folytassuk a portörléssel. Töröljük le a port a ritkábban látogatott helyekről: a szekrény tetejéről, a karnisról, a lámpaburáról (és a belsejéről), a magasan futó gázcsövekről, a képkeretekről.

Az ablakmosás nem csak az üvegre vonatkozik, hanem az ablakkeretre is: mossuk le róla alaposan a téli piszkot. Napsütéses napon tegyük ki szellőzni a teraszra vagy az ablakpárkányra az ágyneműt, sőt a matracot is. A nejlonfüggönyök az ablaktisztítás ideje alatt kimoshatók gépben, s nedvesen vissza is akaszthatjuk őket, mert pillanatok alatt megszáradnak és vasalást sem igényelnek.

Ezután a konyhát varázsoljuk újjá: mosogassunk és törölgessünk el, kerüljön minden a helyére. Takarítsuk ki a háztartási gépeket is.

Következő lépésként jöhet a fürdőszoba és a WC. Távolítsuk el a vízkőlerakódásokat a csaptelepekről és a zuhanyfejről, súroljuk ki a mosdót, fürdőkádat, zuhanytálcát, sikáljuk ki a WC kagylót és mossuk le a WC ülőkét is. Tisztítsuk meg a tükröket, töröljük át a csempét és a beltéri ajtókat, korlátokat is.

Ha már mindenhol rend és  tisztaság van, porszívózzuk fel a lakást fentről lefele, belülről kifelé haladva. Ezután jöhet a kárpitok és szőnyegek tisztítása, ami lehet száraz vagy vizes alapú tisztítás. Utolsó lépésként felmossuk a követ és a parkettás részeket, és hagyjuk megszáradni.

A takarítás során is kímélhetjük pénztárcánkat és óvhatjuk környezetünket, ha odafigyelünk arra, hogy mivel is takarítunk. A házi praktikák sora szinte végtelen, csak elkényelmesedtünk attól, hogy minden feladatra külön vegyszert készítettek nekünk a gyártók.  Vegyszerek nélkül c. rovatunkban számos ötletet adunk ezek kiváltására.

 

Vélemény, hozzászólás?