Rovarok ellen

Molylepkék ellen a levendula az egyik leghatásosabb fegyver. Szerezzünk be néhány friss csokrot és akasszunk a szekrényekbe. Ha nincs friss, a drogériákban kapható, levendulás illóolajjal átitatott kis fakockák vagy golyócskák is jó szolgálatot tehetnek a molyok távoltartására.

Ha mégis megjelenik a lakásban a moly, akkor egy műanyag tálkába vagy egy befőttes üveg tetejébe csorgassunk mézet. Az édesnek a molyok sem tudnak ellenállni!

Legyek ellen hatásosan védekezhetünk szegfűszeggel. Párologtassunk szegfűszegolajat a lakásban, vagy ha így túl töménynek találjuk, akkor tűzzünk néhány szemet egy citromba vagy narancsba, vagy tegyünk egyszerűen vízbe.

Hangyák ellen hatásos lehet, ha citromkarikát teszünk a vonulási útjukba, ezzel megállíthatjuk őket. Ugyanígy eredményes lehet a fahéj és a sütőpor használata is. Egy másik bevált módszer, ha egy tálba cukrozott vizet teszünk, esetleg mézzel édesítjük, és ezt helyezzük a hangyák vonulási útjába. Az édes csalétek odavonzza őket, és belefulladnak a tálba. Ha viszont egyenlő arányban teszünk cukrot és sütőport vagy bóraxot egy tálba, a hangyák nemcsak, hogy felfalják, hanem beviszik a bolyba, és ezzel táplálják az utódokat, így valamennyien elpusztulnak. Ha azt szeretnénk megakadályozni, hogy bejussanak a lakásba, tegyünk paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendulát. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak.

A szúnyogok ellen is védekezhetünk házilag: fél narancsra vagy citromra szórjuk szegfűszeget, majd öntsük le alkohollal, mert a szúnyogok nem szeretik az ilyenkor kipárolgó illatot. A szegfűszeg illatát magában sem szeretik, ezért azt porrá törve rakjuk gézzsákba és akasszuk fel a szoba több pontján.

Kipróbálhatjuk a szobába akasztott, ecettel átitatott kendőt is a vérszívók ellen, de védekezhetünk belsőleg is: együnk fokhagymát, bőrön keresztül párologva szúnyogűző hatása van.

 

Vélemény, hozzászólás?