Madáretető

Mint azt már korábban is említettem – nem mintha olyan nagy titok lenne, hogy ne tudnátok róla – bizony itt a hűvös idő.

Még a fagyok csak hajnalban jelentkeznek, de a gondos kerttulajdonosok bizony ilyenkor már régen készülődnek a télre. És nem csak a medence, meg a kerti csap téliesítése kerül ilyenkor napirendre, hanem a kedves lakóinkra, a kerti madarakra is gondolunk.

Így most egy nagyon egyszerűen elkészíthető madáretetőt mutatunk be.

Szükség van hozzá:

  • 1 db mélyebb tálra,
  • egy 1 méteres menetes szárra,
  • 2 db alátétre és 2 db anyacsavarra,
  • az elkészítéshez egy fúróra,
  • na meg madáreleségre.

Első lépésként a fúróval átfúrjuk a tálunk közepét.

 

A menetes szár egyik végére rácsavarjuk az egyik anyát, és ráhelyezzük az egyik alátétet.

Ezután a menetes szárat átbújtatjuk a tál közepén fúrt lyukon, és a tálon belülről ráhúzzuk a másik alátétet, majd a másik anyacsavarral rögzítjük.

Érdemes a tálban lévő csavart a menetes szár tetejéhez igazítani, és alulról a másik csavarral ráfeszíteni, így a madáretető feltöltésekor kevésbé akad bele a kezünk a menetes szárba.

Ha ezzel megvagyunk, már vihetjük is a kertbe. Egy védett helyre leszúrhatjuk a madáretetőt. Állíthatjuk úgy is a kertben, hogy mindig lássuk a konyha, étkező vagy nappali ablakából. A gyerekek is és a felnőttek is szívesen belefeledkeznek időnként a madarak csodálásába.

És már csak egy dolog van hátra. Terítsünk meg a madárkáinknak, töltsük fel az etetőt madáreleséggel. Csak magokat adjunk a madaraknak, mert a kenyérmorzsa, az élesztő miatt nem tesz jót nekik!

Madaraink meghálálják majd énekükkel a gondoskodást.

Vélemény, hozzászólás?