Gyomirtás

Akinek van és  szereti a kertet, annak bizony sok bosszúságot okozhatnak a kerti gyomok.

 

Igen aprólékos, sok türelmet igénylő munka a gaz tövestül kitépkedése, ha a fű vagy a járdalapok közül, a repedésekből akarjuk azt kiirtani. Ha úgy érezzük, hogy ez túl sok időt vesz igénybe, de nem szeretnénk a környezetet terhelő gyomirtó szereket használni, akkor forrázzuk le a gyomokat!

 

A forrásban lévő víz, mint környezetbarát gyomirtó, megakadályozza a gyomok növekedését. Egyszerűen forraljuk fel a vizet vagy használjuk erre a célra a kiöntésre kerülő főzővizet (pl. ha krumplit héjában főzünk).

Amíg kiérünk a kertbe, a víz hőmérséklete ugyan csökken néhány fokot, de annyira továbbra is meleg marad, hogy megöli a gyomot a forrázás. A vizet lassan és óvatosan öntsük a gyomnövény tövére, ez elzárja a gyökeret és megakadályozza a növény növekedését.

 

A gyepről is eltávolíthatjuk a gazt, ha egy pici gödröt ásunk a gyökér felett. Öntsük a forróvizet a lyukba, ez leszivárog és megöli a gyom gyökerét. Töltsük fel újra a kis lyukat földdel és néhány fűmagot szórjuk rá.

 

Ismételjük addig, amíg a gyomok meg nem adják magukat: a legmakacsabb gyomnövények ellen is elég általában két-három kezelés.

Vélemény, hozzászólás?