Vegyszerek helyett

Ablaktisztító

Az ammóniatartalmú ablaktisztítók kiválóan elbánnak a gyümölcs- és fűfoltokkal. Spricceljük a foltra és hagyjuk hatni 15 percig. Utána itassuk fel a szert egy tiszta ronggyal, majd öblítsük ki az anyagot hideg vízzel. Ha a folt teljesen eltűnt, a ruha mehet a mosógépbe.

Aludttej

Az aludttej kiváló ellenszere a fűfoltoknak. Egy éjszakán át áztassuk benne a ruhát, majd mossuk ki a mosógépben.

 

Aszpirin

Ha az izzadságfoltokat többszöri mosás után sem sikerült eltávolítani, használjunk aszpirint. Két aszpirintablettát zúzzunk össze és keverjük el fél pohár meleg vízben. Áztassuk a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, egyszerűen mossuk ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.

Borotvakrém

Ha gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, itassuk fel a foltot, törölgessük át nedves szivaccsal, majd nyomjunk rá egy kis borotvakrémet. Ezután vizes ruhával töröljük tisztára.

Citrom

A citrom leve is hatékony az izzadságfoltok ellen: keverjünk össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöljük át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölhetjük azt.

A beszürkült sportzoknikhoz  mosáskor tegyünk egy citromhéjjal töltött vászonzacskót. A citrus ereje nemcsak ragyogóan fehérré varázsolja a legpiszkosabb zoknikat is, de káprázatosan friss illatot kölcsönöz nekik, ráadásul fertőtlenít is.

Hintőpor

A zsírfolt eltüntetésében segíthet, ha az érintett területet beszórjuk hintőporral és hagyjuk hatni legalább hat órát, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt. Ezután porszívózzuk ki a foltot vagy tegyük a ruhát a mosógépbe. A hintőport a szódabikarbóna, a kukoricakorpa vagy a kukoricakeményítő is kiválóan helyettesíti.

Jégkocka

A rágó eltávolítása sokszor lehetetlennek látszó feladat, de ha jégkockával addig dörzsöljük, amíg megfagy, egy darabban eltávolítható lesz.

Kréta

A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöljük át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot és hagyjuk, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd poroljuk le az anyagról.

Az inggalléron lévő koszcsíkok ellen is hatékony: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöljük át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

Sampon

Meglepő, de az egyik legjobb zsíroldó szer a sampon. Mosás előtt közvetlenül a száraz foltra öntve dörzsöljük össze az anyagot, majd mossuk ki.

A só használható szagtalanításra és a legmakacsabb izzadságfoltok ellen: tegyünk négy evőkanál sót egy liter forró vízbe, várjuk meg, amíg kissé kihűl, majd ebben alaposan mossuk át a foltot.

A cigarettafüst okozta sárgulás a legegyszerűbben sós vizes áztatással tüntethető el, de a mosószerhez adott néhány grammos sütőpor is csodákat művel.

Sör

A kávé- vagy teafoltok eltávolításához finoman dörzsöljünk a sört az anyagba, hagyjuk megszáradni, majd még kétszer-háromszor ismételjük meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.

Szódabikarbóna

Fehérítéshez kiválóan használható: mosás előtt legalább fél órára áztassuk be a ruhákat citromlé és szódabikarbóna keverékébe. A szódabikarbónát az áztatóvíz felett adjuk a citromléhez, mert nagyon habzik! Napon szárítva a ruhákat a fehérítés még látványosabb.

Ha bor kerül a ruhára, itassuk fel papírtörlővel a folyadékot, majd szórjunk rá bőséges mennyiségű szódabikarbónát. Hagyjuk hatni legalább egy órán át, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózzuk fel a maradék port.

Tojáshéj

A beszürkült ruhák mellé a mosódobba téve néhány vászonzsákba kötött tojáshéj ismét hófehérré varázsolja azokat.

 


 

Vélemény, hozzászólás?