Illatosítás

Egy erős, de finom illatú szappannal frissen tarthatjuk a gardrób levegőjét.

Ha nem akarunk csak ezért feláldozni egy szappant, akkor gyűjtögessük össze a maradékokat, reszeljük le és olvasszuk össze gőz fölött a szappanmorzsákat. A folyékony szappant öntsük egy kistálba vagy pohárba, majd várjuk meg, amíg megszárad.

Amíg a szappan folyékony, keverhetünk bele néhány csepp illóolajat is, de legyünk óvatosak, a többféle szappan és a hozzáadott aromák nehogy végül kellemetlen, bántó elegyet alkossanak.

 

Ha egyszerűbben szeretnénk megoldani a szekrény illatosítását, fogjunk egy vattapamacsot és csepegtessünk rá néhány csepp illóolajat.

Ha emellett döntünk, praktikus olyan olajat választani, amely az illatosítás mellett más funkciót is ellát a gardróbban. A teafaolaj például segít megelőzni a ruhák penészesedését, emellett fertőtlenítő hatása is van, míg a levendula távol tartja a molyokat.

Ha különlegesebb illatra vágyunk, fújjunk a vattapamacsra kedvenc parfümünkből. Ez a párunk szekrényébe is segít megoldani az illatosítás kérdését, hiszen a férfiak nemigen szeretik, ha az ingeik virágillatot árasztanak magukból. Az ő gardróbjába tegyünk inkább a saját parfümjével vagy arcszeszével átitatott vattagolyót.

Illatpárna

Egy illatpárnát összeölteni egészen egyszerű: három oldalon körbevarrjuk a textillapokat, a tetejét elég, ha egy csinos masnival összefogjuk, így a párna bármikor újratölthető. Még egyszerűbb, ha fogunk egy aranyos babazoknit és azt kötjük össze egy szalaggal.

A házilag készült illatpárnák nagy előnye, hogy magunk állíthatjuk össze az illatkompozíciókat:

  • a rozmaring citromfűvel és borsmentával távol tartja a rovarokat és friss, tiszta illatot áraszt
  • a szárított narancshéj fahéjjal és szegfűszeggel vegyítve egzotikus, meleg hangulatot varázsol
  • a szárított rózsalevelek illata arról árulkodik, hogy a szekrény egy finom nő pihe-puha, csipkés fehérneműit őrzi
  • férfias illathoz rozmaringot, illatos kávészemeket, esetleg illatosított pipadohányt töltsünk bele

Ha még sincs kedvünk pepecselni az illatozó textil elkészítésével, akkor is könnyen lehet illatpárnánk: lógassunk fel egy finom gyümölcstea filterét a gardróbban.

 

Vélemény, hozzászólás?