Folttisztítás

Általános folttisztítóként aceton helyett az ecetsavat, citromsavat, vagy a citromlevet próbáljuk ki.

Az ammóniatartalmú folttisztítókat helyettesíthetjük bórax-szal, nátrium-bikarbonáttal, ecettel. A bórax fehérítő hatással rendelkezik, tehát csak fehér textíliáknál alkalmazzuk.

Sárgaság ellen – fehérítő nélkül

Ha a ruháik annyira erősen besárgultak, hogy egy igazán hatékony fehérítő kell, próbáljuk ki az alábbi keveréket: négy közepes méretű vöröshagymát felaprítva és 25 gramm színszappant (kizárólag növényi összetevőket tartalmaz, drogériákban és bioboltokban kapható) lereszelve keverjük egy liter ecethez. A keverékbe szórjunk még száz gramm fahamut, és az egészet főzzük össze. A besárgult ruhákat egy egész éjszakán keresztül áztassuk benne, majd öblítsük ki és tegyük a mosógépbe.

 

A friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossuk át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.

A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. Másik lehetőség, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük. Régebben keletkezett foltnál a száraz textíliát enyhén megnedvesítjük alkohollal, és citromsavval vagy citromlével bedörzsöljük.

Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel sót, és ebben áztassuk ki a szennyeződést a ruhából. Szükség szerint dörzsöljük. Ha a folt eltűnt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.

Kávéfoltot tojássárgája és kevés vízből álló keverékkel is hatásosan tisztíthatunk. Utána langyos vízzel mossuk ki.

A csokoládéfoltot citromlé segítségével maradéktalanul eltüntethetjük.

Ha tinta cseppen a ruhánkra, gyorsan dörzsöljük be meleg tejjel, de hatásos a citromos kezelés is. Szükség esetén többször cseréljük a tejet.

Gyümölcs és zsírfoltot puha zsemlével tüntethetünk el a szövetből úgy, hogy a friss zsemlét sütőforróra melegítjük, és a meleg zsemlebéllel azonmód kidörgöljük a foltokat. Ezután természetesen meleg vízzel öblítsük át a ruhadarabot.

Ha kezünket befogta a tinta, paradicsom- vagy citromlével könnyedén orvosolhatjuk a problémát.

Ha véletlenül tea borult az abroszra, néhány csepp citromlé segítségével könnyen eltüntethetjük.

Rozsdafoltra öntsünk citromlevet, majd öblítsük ki.

Vörösborfoltot sóval, kevés citromlével, vagy langyos tejbe áztatással távolíthatunk el. Só helyett fehér ruhákhoz bóraxot is használhatunk. Fél órát hagyjuk rajta, majd mossuk ki.

Vérfoltot hideg sós vízzel tüntethetünk el. Utána öblítsük ki a textíliát.

Az izzadságfoltot ecettel távolíthatjuk el.

A friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjuk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki.

A kötött holmin keletkezett zsírfoltot többször spricceljük be szódavízzel, majd egy tiszta nedvszívó ruhával itassuk fel.

Mustárfoltot glicerines ronggyal dörzsöljük be, hagyjuk állni, aztán szappannal és hideg vízzel mossuk ki.

Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromot használjunk tisztítószerként.

Koromfoltot óvatosan dörzsöljünk át friss kenyérbéllel.

A spenótfoltot mosás előtt pár percre nyers burgonyapéppel dörzsöljük be.

 

Vélemény, hozzászólás?