Az elfelejtett csodaszer: mosószappan

Ez a kíméletes tisztítószer a modern gépekben is kiválóan használható és mivel csak természetes anyagokat tartalmaz, a bőrgyógyászok is előszeretettel ajánlják azoknak, akiknél a mosóporok bőrirritációt váltanak ki.

A különböző vegyi anyagokkal ellentétben, amiket a fehérítő vagy folttisztító mosószerek tartalmaznak, a mosószappan nem roncsolja a szövetszálakat, a legkényesebb selyemruhát is nyugodtan tisztíthatjuk vele.

Az elfeledett csodaszer mellett szól, hogy az ára is nagyon kedvező, és bármilyen foltot képes eltüntetni. A kémiában nátrium-perkarbonátként ismert háziszappan újra fehérré varázsolja a beszürkült fehérneműket, az pedig csak hab a tortán, hogy az élővizekbe jutva teljesen lebomlik, így nem borítja fel az ökológiai egyensúlyt sem.

A kézi mosás során a mosószappannal egyszerűen bedörzsöljük a szennyes ruhákat, de néhány perc alatt a gépi mosás igényeknek megfelelő állagúvá alakíthatjuk. Ehhez nem kell más, mint egy sajtreszelő: reszeljük le a szappant, majd mosáskor nagyjából két evőkanálnyi mennyiséget töltsünk a mosószer-adagolóba. A hatás fokozására egy evőkanál mosószódát is adhatunk a reszelékhez.

A mosószóda – amit egyébként a mosószappan is tartalmaz – lágyítja a vizet, ami azért fontos, mert a kemény vízben még a legdrágább mosóporok sem képesek kifejteni folttisztító hatásukat.

Fontos, hogy a mosószappan csak a legalább 40 fokos vízben oldódik fel maradéktalanul – ha ennél alacsonyabb hőmérsékletű programon szeretnénk használni, előtte oldjuk fel a szappant meleg vízben és így öntsük az adagolóba.

 

Vélemény, hozzászólás?