Kopott cipők

Az épp nem használt cipőt sámfázva vagy kitömve hagyjuk pihenni. Megújíthatjuk a bőrét, ha időnként terpentines, majd glicerines ruhával áttöröljük, és száradás után puha ronggyal áttöröljük.

A bőrcipőkön keletkezett kopásfoltokat kezelhetjük fogkrémmel: nyomjunk rá egy borsónyi mennyiséget és dörzsöljük át egy puha ronggyal. A végén töröljük át egy nedves ruhával a cipőt, majd jöhet egy kis cipőfény.

Szintén hatékony és  gyors a kopott cipő ellen, ha egy félbevágott krumplival átdörzsöljük, majd lepolírozzuk a bőrt.

Az átázott cipőt újságpapírral kitömve szárítsuk meg, de ne tegyük közel a fűtőtesthez.

A hó okozta foltokat petróleummal, a só okozta szennyeződést pedig ecetes vízbe mártott ronggyal távolíthatjuk el. A régi cipőkrém maradványait terpentines ruhával dörzsölhetjük le a lábbeliről.

A lakkcipőhöz ne használjunk cipőkrémet, csak nedves ronggyal tisztítsuk le.

A textilcipőn esett foltokat mosószeres vízzel átitatott ronggyal távolítsuk el, majd keféljük ki. A gumitalpú tornacipőt 40 fokos vízben, mosógépben is kimoshatjuk. A cipőfűzőt meleg, szappanos vízzel tisztítsuk. Tartását keményítővel adhatjuk vissza, végeit pedig színtelen körömlakkal fessük át, hogy újra merevvé váljék, és könnyedén befűzhessük.

A beszáradt cipőkrémet néhány csepp terpentin hozzáadásával tehetjük újra puhává. Ha néhány csepp petróleumot teszünk a pasztához, fényesebb lesz a cipő.

 

Vélemény, hozzászólás?